Zastosowanie i rodzaje bemarów

Zastosowanie i rodzaje bemarów

Bemary grzewcze to urządzenia, które używane są w bardzo wielu lokalach gastronomicznych. Korzystają z nich również firmy cateringowe. Bemary grzewcze są sprzętem, którego zadaniem jest utrzymanie odpowiedniej temperatury już gotowych dań gorących. W ofercie sklepów z zaopatrzeniem dla gastronomii można znaleźć bardzo różne modele tych urządzeń. Jakie bemary grzewcze są w sprzedaży?

Jaki bemar wybrać: gazowy czy elektryczny?

Osoby, które zamierzają zainwestować w zakup bemara do wyboru mają między innymi bemary gazowe. Bemary gazowe to urządzenia, które po raz pierwszy na wyposażeniu lokali gastronomicznych pojawiły się w XX wieku. Bemary gazowe cieszą się bardzo dużą popularnością; są doskonałym rozwiązaniem zarówno do dużych, jak i małych lokali gastronomicznych. Konkurencją dla nich są bemary elektryczne. Bemary elektryczne mają wiele bardzo nowoczesnych rozwiązań, które sprawiają, że są one bardzo funkcjonalne. Bemary elektryczne są więc wybierane coraz częściej.

Jakie są rodzaje bemarów?

Bemary gastronomiczne dzielą się nie tylko na gazowe i elektryczne. Najbardziej popularne są bemary stojące. Oprócz nich producenci proponują również bemary wolnostojące. Są to standardowe modele bemarów kupowane przez właścicieli lokali gastronomicznych najczęściej. Ale oprócz tego są także modele mniej standardowe; należą do nich bemary jezdne. Bemary jezdne sprawdzają się nie tylko w restauracjach; znacznie częściej kupowane są do placówek zbiorowego żywienia, na przykład do szpitali. Dzięki nim podawany chorym obiad jest ciepły.