Zamrażarki skrzyniowe w gastronomii

Zamrażarki skrzyniowe w gastronomii

Okres wakacyjny kojarzy się przede wszystkim z uliczną sprzedażą lodów i zimnych napojów, jest to widoczne przede wszystkim w miejscowościach przeżywających oblężenie turystów. Niezastąpionym rozwiązaniem w tym przypadku okazują się zamrażarki skrzyniowe, w których bezpiecznie można przechowywać produkty spożywcze, wymagające niskich temperatur.

Małe i duże zamrażarki skrzyniowe

Zamrażarki skrzyniowe to urządzenia, których celem jest zapewnienie niskiej temperatury. Urządzenia te zostały stworzone głównie z myślą o przechowywaniu lodów i innych produktów mrożonych, w których przypadku nie ma konieczności prezentacji produktów za przeszklonymi drzwiami. W praktyce oznacza to, że przedmiotowe zamrażarki sprawdzą się przede wszystkim w punktach gastronomicznych oraz sklepach.

W tym momencie warto zwrócić uwagę na fakt, że zamrażarki skrzyniowe mogą mieć różną wielkość, a nierzadko także ciężar. Duże zamrażarki przemysłowe to idealna propozycja dla hurtowni lodów i mrożonek lub hal magazynowych, w których przechowywane są produkty wymagające niskich temperatur. Nieco mniejsze i bardziej poręczne są zamrażarki sklepowe, umieszczane w punktach handlowych i gastronomicznych, a także wykorzystywane podczas sprzedaży terenowej, czyli na świeżym powietrzu. Należy jednak pamiętać, że zamrażarki przemysłowe, jak również urządzenia przeznaczone dla sklepów, wymagają stałego zasilania, czyli dostępu do energii elektrycznej, co w praktyce oznacza, że są to rozwiązania stacjonarne.
Mobilny charakter mają natomiast niewielkie zamrażarki przenośne, które sprawdzą się m.in. podczas sprzedaży lodów na plaży.