Czym jest bemar?

Czym jest bemar?

Są urządzenia i sprzęty używane zarówno w domowej jak i w profesjonalnej kuchni. Ale są również i takie, których używa się jedynie w gastronomii. Do tych drugich należą między innymi specjalne podgrzewacze  czyli bemary gastronomiczne.

Do czego one służą?

Utrzymanie odpowiedniej temperatury przygotowanych potraw jest bardzo trudne. Niezbędnym wyposażeniem wielu lokali gastronomicznych, szczególnie tych dużych, są więc bemary gastronomiczne. Bemary gastronomiczne używane są w lokalach gastronomicznych bardzo różnej wielkości, spotkać je można zarówno w dużych jak i małych restauracjach. Bardzo często z urządzeń tych korzystają również firmy cateringowe. Bemary gastronomiczne produkowane są przez bardzo wielu producentów; wszyscy dokładają starań, aby były to urządzenia niezawodne czyli utrzymujące odpowiednią temperaturę dań gorących.

Jaki bemar kupić?

Generalnie rodzajów bemarów są dwa. Jako kryterium podziału zostało przyjęte źródło zasilania. Stąd też osoby zainteresowane kupnem tego urządzenia mają do wyboru bemary zasilane gazem lub energią elektryczną. W każdym z tych rodzajów bemarów można wyróżnić kilka różnych modeli. W efekcie właściciele lokali gastronomicznych mają do wyboru bemary wolnostojące, stołowe, wózki bemarowe oraz bemary jezdne specjalne. Do tego w zależności od wybranego modelu, bemary mogą być niezależnie ogrzewane lub mieć wspólne zbiorniki. W przypadku bemarów jezdnych zbiorniki są ogrzewane niezależnie. Bemary jezdne świetnie sprawdzają się w firmach cateringowych.